PRERUŠOVANÝ PÔST

Neviem či ste sa už stretli vo fitness s pojmom prerušovaný pôst. Ak nie pozorne čítajte nasledujúce riadky. Možno vám to pomôže pri zbavení sa posledných vrstiev tuku.

Hungry person hand holding fork knife on food plate

Najpresnejšou definíciou je aj tá najjednoduchšia: Prerušovaný pôst je teda striedanie obdobia bez jedla a obdobia prijímania potravy. Uznávam že väčšina ľudí sa pri tomto koncepte zarazí. Čo? Nejesť? Čo kŕmenie môjho metabolizmu? Čo keď sa dostanem do vážneho katabolizmu, že nebudem mať žiadnu energiu a nebudem si môcť budovať svaly?

Ale keď se na realitu prerušovaného pôstu pozrieš viac zblízka, rýchlo si uvedomíš že to nieje vôbec šialené, ani neobvyklé. V skutočnosti každý praktikuje denne nejakú variáciu  na prerušovaný pôst. Keď spíš, postíš sa. Keď si hore, ješ. To je prerušovaný pôst. Není to tak hrozné, že?A to isté sa stáva i počas obyčajného pracovného dňa. Keď sa počas dňa nedostaneš k jedlu aj päť hodín. Technicky ide o pôst. Jediný rozdiel je ten, že nemáš žiaden časový rozvrh jedál, kde by bolo obdobie jedenia(potešenia) konštantné, takže namiesto prerušovaného pôstu držíš pôst náhodne – a to žiadne prínosy nemá. Preto je potrebné urobiť jediné: naučiť sa rozšíriť okno pôstu, aby si mohol spaľovať viacej tuku, budovať viacej svalov, pomalšie starnúť a účinnejšie bojovať proti chorobám.

Všetko se točí okolo jedného ľahko udržateľného princípu: jedz podľa hodín. Ty si nastavíš hodiny, kedy budeš jesť. A potom budeš mať väčšiu slobodu v stravovaní na rozdiel od všetkých ostatných programov, ktoré si kedy skúsil.  Obdobie pôstu bude mať štruktúru 16/8 čiže 16 hodín bez jedla – veľká výhoda je že sa počíta aj spánok. A zvyšných 8 hodín je okno počas, ktorého jete všetko čo máte cez deň zjesť(samozrejme žiadne prežieračky). Jednoduchý príklad prvé jedlo bude napríklad o 12-tej na obed a posledné o 20-tej večer. Samozrejme je to na každom zvlášť kedy bude mať prvé jedlo.

Ale ako každý vie ľahšie sa drží hladovka zrána ako večer kedy sa ťažko odoláva návšteve chladničky.