Glykemický index

Glykemický index je číslo, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.

Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo a rýchlo vedie k pocitu hladu.article-zakladne-potraviny-a-ich-glykemicky-index

Nízky glykemický index majú potraviny, ktorých cukor má opačné vlastnosti.

Podľa glykemického indexu sa potraviny delia na potraviny:

  • s nízkym glykemickým indexom (< 55)
  • so stredným glykemickým indexom (56 – 69)
  • s vysokým glykemickým indexom (> 70)

Veľmi kvalitný a obsiahly zoznam potravín nájdete tu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>